Радон і його вплив на здоров’я людини
01.09.2020 13:32
title

Як радон потрапляє до Вашого будинку?

У кожному будинку може бути проблема з радоном

Радон – це радіоактивний газ. Він утворюється при природному розпаді урану, що міститься майже в усіх типах ґрунту. Зазвичай газ потрапляє до оселі, підіймаючись через землю нагору і крізь тріщини й інші діри у фундаменті. У кожному будинку може бути проблема з радоном: у нових та старих будівлях, утеплених будинках і будинках із протягами, з наявністю чи відсутністю підвалу.

Радон із ґрунтових газів – головна причина проблем з радоном. Іноді радон проникає до будинку скрізь ґрунтову  воду. У деяких будинках радон може також виділятися з будівельних матеріалів. Проте самі по собі матеріали рідко можуть спричиняти радонові проблеми.

Радон може проникати через:

  1. Тріщини у твердій підлозі.
  2. Місце з’єднання частин будівлі.
  3. Тріщини в стінах.
  4. Проломи в підвісній підлозі.
  5. Щілини навколо труб обслуговування.
  6. Порожнини в стінах.
  7. Подачу води.

Приблизно один із п’ятнадцяти будинків у США та Європі має перевищений рівень радону. Підвищений рівень радону, як правило, спостерігається не всюди, а в окремих районах, кожний будинок може мати таку проблему. Єдиний шлях дізнатися про неї – перевірити будівлю.

Радон може бути проблемою також у школах і на робочих місцях.

Як перевірити будинок

Радон не можна побачити, але не важко виявити, чи є радонова проблема у Вашій оселі. Все, що Вам потрібно, – це зробити тестування на радон. Способи визначення концентрації радону різні. Слід зазначити, що різні методи визначають різні параметри радону: концентрацію об’ємну (масову), активність та об’ємну активність радону. Варто пам’ятати, що нормуванню підлягає саме об’ємна активність.

Експрес-тести – недорогі набори для визначення активності радону на момент вимірювання. Такі тести дають не зовсім об’єктивну оцінку вмісту радону, оскільки активність радону постійно змінюється в часі. Більш об’єктивним параметром є об’ємна активність радону за проміжок часу 1 день, 2 дні … тиждень, місяць, рік.

Найшвидший спосіб протестувати ваш будинок – це короткострокове тестування. Тест залишається в будинку від 2 до 90 днів, залежно від Вашого рішення. Найбільш поширені детектори радону – CANARY. Короткострокові тести, на відміну від довгострокових, з меншою точністю вимірюють середній річний рівень радону, оскільки рівень його має тенденцію змінюватися з часом. Якщо ж Ви потребуєте негайної перевірки оселі, два зроблені підряд короткі тести можуть підказати, чи слід ремонтувати будинок.

Як правильно проводити вимірювання з використанням пристрою прокачки повітря і спеціалізованих трубок

Керуйтеся інструкціями до апарату. Якщо Ви проводите короткостроковий тест, зачиніть усі вікна та двері на вулицю і не відчиняйте їх якомога довше під час тестування. Кондиціонери, обігрівачі та вентилятори для циркуляції повітря можна використовувати. Не користуйтеся приладами, що сприяють потраплянню повітря з вулиці до будинку. Вентилятори, які є частиною системи, що зменшують вміст радону, або вентилятори з невеликою потужністю можуть працювати.

Якщо Ви проводите тестування протягом 2-3 днів, необхідно зачинити двері та вікна за 12 годин до його початку. Не слід використовувати 2-3-добові тести, якщо передбачаються незвичайно сильні вітри або сильні бурі. Тестувальний апарат треба розташувати на найнижчому рівні будинку (у підвалі, якщо ним часто користуються, якщо ні – на першому поверсі), у місці, яке регулярно використовується (вітальня, гральна кімната або спальня), але не в кухні чи ванній. Установіть апарат на висоті не менше, ніж 0,5 м над підлогою, у «найспокійнішому» положенні – подалі від фена, обігрівачів, місць із високим рівнем вологості та зовнішніх стін. Залиште прилад на цьому місці стільки часу, скільки зазначено на упаковці. Як тільки закінчиться термін тесту, зніміть апарат і відразу надішліть його для аналізу до лабораторії. Результати Ви одержите протягом декількох тижнів.

Довгострокове тестування

Тест залишається в будинку понад 90 діб. Для цього типу тестування зазвичай використовуються детектори «Альфа трек» типу CANARY. Такий тест, на відміну від короткострокового, дасть більш точні відомості про середній річний рівень радону.

Фахівці рекомендують такі кроки тестування:

Крок 1. Проведіть короткостроковий тест. Якщо результат перевищує 150 Бк/м3, переходьте до «Кроку 2».

Крок 2. Проведіть ще один короткостроковий або довгостроковий тест:

  • Для кращого розуміння середнього річного рівня радону використайте довгостроковий.
  • Якщо ж Вам потрібні швидкі результати, проведіть ще один короткостроковий тест.

Чим вищі результати першого тесту, тим більш упевненими Ви можете бути, що Вам краще провести короткострокове тестування, ніж довгострокове. Якщо результати перевищують рівень 150 Бк/м3 більш ніж удвічі, Вам необхідно негайно провести друге короткострокове тестування.

Крок 3. Якщо Ви продовжили довгострокове тестування і результати виявилися вище за норму, відремонтуйте Ваш будинок. Чим вищі результати, тим більша вірогідність, що Вам потрібно ремонтувати будинок.

Що означають результати тесту

Підраховано, що середній рівень радону в приміщенні – 50 Бк/м3, нормальний показник радону надворі – 15 Бк/м3.

Іноді короткострокові тести з меншою точністю визначають, чи рівень радону вищий за 150 Бк/м3. Наприклад, якщо середнє значення двох короткострокових тестів 160 Бк/м3, то існує 50 % вірогідність, що середнє річне значення менше за 150 Бк/м3. Однак МООЗ (Міжнародна організація з охорони здоров’я) вважає, що будь-яка дія радону несе ризик – не існує «безпечного» рівня радону. Ви можете зменшити ймовірність захворювання на рак легенів, знизивши рівень радону у Вашому будинку.

Якщо Ви змінюєте планування будинку або займаєте нижчий рівень (наприклад підвал), Вам слід перевірити рівень радону.

Навіть якщо рівень виявився нижчим за 150 Бк/м3, Ви можете ще раз перевірити його через деякий час.

Радон і продаж будинку

Усе більше людей цікавляться рівнем радону в будинку перед тим, як купити або орендувати його.

Зазвичай купівля-продаж будівлі відбувається швидко, і тому немає достатньо часу для вирішення питань з радоном та іншими забруднювачами. Найкращий вихід – зробити експрес-тест і зберегти результати на випадок, якщо хтось буде цікавитися ними. Вирішіть проблему, якщо вона існує, щоб не було складностей під час продажу будинку.

Під час продажу будинку

  • Покупці часто питають, чи тестувався будинок та чи було знижено отриманий рівень радону.
  • Бажано, щоб тести були проведені людиною, яка не зацікавлена в купівлі-продажу будинку. Ви можете скористатись послугами кваліфікованих фахівців Науково-сервісної фірми «ОТАВА» (на всій території України).
  • Покупець може зацікавитись рівнем радону лише в деяких частинах будинку (наприклад, у підвалі, який він планує використовувати), так що продавець може не тестувати інші частини.

Сьогодні багато будинків будуються із розрахунком на те, щоб запобігти потраплянню радону всередину. Будівельні норми в Україні не вимагають встановлення протирадонних конструкцій.

Але навіть за наявності таких конструкції після придбання нового будинку необхідно зробити тест. Якщо результати перевищуватимуть 150 Бк/м3, проконсультуйтеся із кваліфікованим спеціалістом, щоб визначити вартість покращення системи за рахунок встановлення вентилятора для зменшення рівня радону. Для вже збудованого помешкання вартість обладнання протирадонним захистом не буде більшою, ніж при встановленні останньої на етапі будівництва.

Радон у воді

Два головних джерела радону у повітрі Вашого будинку – ґрунт та водне обслуговування. На відміну від проникнення радону через воду, шлях через ґрунт несе зазвичай значно більший ризик. Радон у воді несе ризик вдихання та поглинання. Дослідження показали, що можливість захворіти на рак легенів через вдихання повітря з радоном значно більша, ніж на рак шлунку через поглинання води з радоном. Найбільший ризик від радону у воді з’являється тоді, коли вода випаровується під час приймання душу або хатніх робіт.

Радон у воді у Вашій оселі не є проблемою, якщо її джерелом є поверхневі води. Проте це можливо, коли вода береться з ґрунту, наприклад, з приватного джерела або із загального ресурсу, що використовує ґрунтові води.

Якщо Ви протестували повітря й виявили проблему з радоном, а також користуєтесь водою з особистого джерела, протестуйте воду.

Якщо Ви протестували приватне джерело і знайшли проблему, її можна вирішити двома шляхами. Усунення проблеми на вході допоможе очистити воду ще перед тим, як вона потрапить до будинку.

Як знизити рівень радону в будинку

Радон і ремонт будинку

Якщо Ви плануєте будь-яке глобальне оновлення оселі, як, наприклад, перетворення незакінченого підвалу на місце для проживання, особливо важливо протестувати це місце на радон, перед тим, як Ви почнете ремонт. Якщо тести визначать проблему з радоном, під час  ремонту можна буде встановити недороге протирадонне обладнання. Через те, що ремонт може змінити рівень радону в будинку, завжди тестуйте будинок після закінчення ремонту.

Оскільки немає відомого безпечного рівня радону, завжди може існувати певний ризик. Але цей ризик може бути знижений, якщо зменшити рівень радону в будинку.

Існує декілька діючих методів для зменшення рівня радону в будинку. Найрозповсюдженіший з них – це використання системи вентиляційних труб і вентилятора, що підіймають радон з низу будинку та видувають його на вулицю. Ця система не потребує радикальних змін у Вашому будинку. Ущільнення тріщин у фундаменті та інших отворів робить цей вид системи більш ефективним та дешевим.

Зниження високого рівня радону вимагає відповідних технічних знань і спеціальних навичок. Ви можете звернутися до фахівців, які вміють вирішувати проблеми з радоном і допоможуть Вам дібрати правильний метод для зниження рівня радону.

Якщо Ви хочете ремонтувати будинок самостійно, зв’яжіться зі спеціалістами й отримайте кваліфіковані консультації та рекомендації (в Україні такі спеціалісти є у штаті Науково-сервісної фірми «ОТАВА»).

Ви можете протестувати Ваш будинок ще раз після ремонту, щоб упевнитись в тому, що рівень радону знизився. Більш того, не буде зайвим тестувати будинок кожні 2 роки, щоб бути впевненим, що рівень радону залишається низьким.

Ризик життя з радоном

Вчені все більше впевнюються в тому, що більша вірогідність захворіти на рак від радону, ніж від інших канцерогенних речовин.

Газ радон розпадається на радіоактивні частинки, які проникають у легені під час дихання. Під час подальшого руйнування ці частинки виділяють невеликі спалахи енергії. Це може пошкодити легеневу тканину та в призвести до раку легенів. Проте не в кожного, хто знаходиться під дією радону, розвивається рак, а кількість часу між впливом радону і нападом хвороби може вимірюватись у роках.

Немає абсолютної впевненості у величині ризику радону для здоров’я, так само, як і в інших забруднювачах навколишнього середовища. Однак ми знаємо, що радон несе набагато більший ризик, ніж усі інші канцерогени. Це було визначено в ході досліджень захворювань на рак людей (а саме шахтарів).

Куріння в поєднанні з радоном особливо загрожує здоров’ю. Киньте курити та знизьте рівень радону в будинку, щоб уникнути раку легенів.

Діти, на думку вчених, знаходяться під більшою загрозою, ніж дорослі, від деяких типів раку, спричиненого радіацією, але немає остаточних даних, чи радон справді несе для дітей більший ризик.

Шанси захворіти на рак легенів здебільшого залежать від того:

  • як багато радону у Вашому будинку
  • скільки часу Ви проводите в приміщенні
  • чи Ви курець або колись курили

Ризик, який несе радон для курців

Рівень радонуЯкби 1000 людей, які палять, перебували б під впливом цього рівня протягом усього життя*…Ризик смертності від фактора ризику, що досліджуєтьсяЩО РОБИТИ:
Киньте палити і…
740 Бк/м3До 260 людей могли б захворіти на рак легенівУ 250 разів вище смертності від утопленняЗнизьте рівень радону в будинку
370 Бк/м3До 150 людей могли б захворіти на рак легенівУ 200 разів вище смертності від пожеж
300Бк/м3До 120 людей могли б захворіти на рак легенівУ 30 разів вище смертності в результаті падіння з висоти
150 Бк/м3До 62 людей могли б захворіти на рак легенівУ 5 разів вище смертності в ДТП
75 Бк/м3До 32 людей могли б захворіти на рак легенівУ 6 разів вище смертності через отруєнняПідтримуйте рівень між 75 і 150 Бк/м3
50 Бк/м3До 20 людей могли б захворіти на рак легенів Знизьте рівень радону ниже за75  Бк/м3
15 Бк/м3До 3 людей могли б захворіти на рак легенів 

Примітка: якщо Ви колишній курець, ризик може бути меншим.

Ризик радону, якщо Ви ніколи не курили

Рівень радонуЯкби 1000 людей, які не палять, перебували б під впливом цього рівня протягом усього життя*…Ризик смертності від фактора ризику, який досліджуєтьсяЩО РОБИТИ:
740 Бк/м3До 36 людей могли б захворіти на рак легенівУ 250 разів вище смертності від утопленняЗнизьте рівень радону в будинку
370 Бк/м3До 18 людей могли б захворіти на рак легенівУ 20 разів вище смертності від пожеж
300 Бк/м3До 15 людей могли б захворіти на рак легенівУ 4 рази вище смертності в результаті падіння з висоти
150 Бк/м3До 7 людей могли б захворіти на рак легенівРизик померти від смерті в ДТП
75 Бк/м3До 4 людей могли б захворіти на рак легенівРизик померти від отрутиПідтримуйте рівень між 75 і 150 Бк/м3
50 Бк/м3До 2 людей могли б захворіти на рак легенів 

Знизьте рівень радону нижче 75  Бк/м3

15 Бк/м3

  

Примітка: Якщо Ви палили в минулому, ризик може бути вищим.

Ніколи не пізно зменшити ризик захворювання на рак легенів. Не гайте часу і зробіть тест на радон. Якщо Ви палите – киньте.

Міфи про радон

МІФ: Учені не впевнені, чи радон є проблемою.

ФАКТ: Хоча деякі вчені ще дискутують про точну кількість смертей від радону, провідні світові організації з охорони здоров’я погоджуються зі статистикою, що радон щороку спричиняє тисячі смертей від раку легенів, котрим, проте, можна запобігти. Це особливо стосується курців, оскільки для них ризик захворіти набагато вищий, ніж для людей, що не палять.

МІФ: Тестування на радон складне, недешеве і займає багато часу.

ФАКТ: Тестування на радон просте. Ви можете зробити тест самостійно або скористатися послугами компанії, що займається таким тестуванням. Обидва способи не заберуть багато часу та коштів.

МІФ: Будинки з радоновою проблемою не можуть бути від неї позбавлені.

ФАКТ: Вирішити таку проблему дуже просто. Уже сотні власників будинків усунули проблеми з радоном у своїх помешканнях. Вартість усунення проблеми дорівнює вартості звичайних ремонтних робіт.

МІФ: Радон вражає лише деякі типи будинків.

ФАКТ: Конструкція будівлі може впливати лише на рівень радону, і проблема з радоном може виявитися в будинку будь-якого типу – в старих та нових будинках, будинках з протягами, ізольованих будинках, будинках з підвалами та без них. Місцева геологія, матеріали, з яких побудований дім, – фактори, від яких залежить рівень радону.

МІФ: Радон є проблемою лише в деяких частинах світу.

ФАКТ: Високий рівень радону характерний для окремих регіонів будь-якої країни. Радонові проблеми різні в різних регіонах. Єдиний спосіб дізнатися рівень радону – протестувати будинок.

МІФ: Результати тесту сусіда є достовірним показником, чи Ваш будинок має проблему.

ФАКТ: Це не так. Рівень радону навіть у сусідніх будинках є різним. Єдиний спосіб дізнатись, чи є у Вашому будинку проблема з радоном, – це тестування.

МІФ: Кожному потрібно протестувати воду на радон.

ФАКТ: Хоча радон може потрапляти до будинку через воду, важливо спершу протестувати саме повітря. Якщо Ви користуєтесь водою зі спільного ресурсу, що бере воду з ґрунту, запросіть аналіз води у Вашого постачальника. Якщо ж у Вас власна свердловина, зробіть аналіз води на радон самостійно у спеціалізованій лабораторії.

МІФ: Продавати будинки з виявленою в них проблемою з радоном важко.

ФАКТ: Коли проблеми з радоном усунені, продаж будинку є можливим. У деяких випадках додатковий захист від радону стане однією з переваг при продажу.

МІФ: Я настільки довго живу у своєму будинку, що вже немає сенсу вживати заходів.

ФАКТ: Ви знизите ризик захворювання на рак легенів, зменшивши рівень радону в будинку, навіть якщо Ви живете в ньому довгий час.

МІФ: Короткострокові тести не можуть бути підставою для вирішення, чи слід ремонтувати дім.

ФАКТ: Два короткострокові тести, зроблені один за одним, можуть допомогти визначити, чи слід ремонтувати будинок. Однак, чим ближче середнє значення тестів до 180 Бк/м3, тим менше Ви можете бути впевненими в тому, що рівень нижче чи вище цього рівня. Не забувайте, що навіть якщо рівень радону нижче за 150 Бк/м3, він все ще несе певний ризик. У більшості будинків рівень може бути знижений до 75 Бк/м3 та менше.


Джерело

ІНШІ НОВИНИ
Відзначення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років
XXII Міжнародний промисловий форум - 2024
У період з 04 по 06 червня 2024 року у м. Брно (Чехія) відбудеться щорічна Міжнародна виставка «URBIS» (формат «Smart Cities Meetup»).
Щодо кампанії до Дня охорони праці
17 - 19 квітня 2024 у Міжнародному Виставковому Центрі проходив Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки IFFIP
Розробник КНДУ НДІРоМ © 2024