День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні title

Відзначення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

Відповідно до Закону України від 29.05.2023 № 3107-ІХ «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» Україна відзначає цю пам’ятну дату за європейською традицією – 8 травня 2024 року. Сьогодні ми вшановуємо 79-ту річницю закінчення війни як символ перемоги цивілізовано світу над злом нацизму, звільнення людства від загрози глобальної катастрофи.

Прямі людські втрати України у Другій світовій становлять понад 8 мільйонів осіб, економічні –  285 мільйонів тогочасних рублів. Війна розкрила для українців руйнівну «силу» обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, депортації). Однак довго замовчувалися численні злочини комуністичного режиму –  розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні–липні 1941 року, підрив центру Києва і греблі ДніпроГЕСу в 1941 році, знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо.

Поступовий офіційний перехід до європейської традиції пам?ятання розпочався після Революції Гідності. Ця традиція полягає не тільки в зміні дати, а й у зміні фокусу – з культу зброї та перемоги на внесок різних спільнот у подолання нацизму, на окрему людину, її страждання і втрати у війні. Ця дата – про пам'ять і застереження, про страшну ціну й непоправні наслідки війни, а не про культ завоювання і підкорення, який нині плекає країна-агресор – російська федерація. Третя поспіль річниця перемоги над нацизмом відзначається в умовах боротьби України проти повномасштабної збройної агресії рф.

Українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над рф, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-кого на планеті. Сьогодні в умовах агресії єдиний шлях відновлення – перемогти загарбника.

ІНШІ НОВИНИ
Представники Департаменту промисловості та розвитку підприємництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) взяли участь в ІІ-му Українському Будівельному Конгресі, який відбувся 15 – 16 травня 2024 року
Запрошуємо вас відвідати Українсько-латвійський бізнес-форум, який відбудеться 21 травня об 11:00 у м. Києві
AQUATHERM KYIV - головна інженерна виставка України!
XXII Міжнародний промисловий форум - 2024
У період з 04 по 06 червня 2024 року у м. Брно (Чехія) відбудеться щорічна Міжнародна виставка «URBIS» (формат «Smart Cities Meetup»).
Розробник КНДУ НДІРоМ © 2024