Інформація для керівників підприємств щодо участі у роботі «фокус-груп» з розробки та реалізації проектів розвитку промисловості м. Києва у визначених напрямах смарт-спеціалізації title

Інформація щодо участі у роботі «фокус-груп» з розробки та

реалізації проектів розвитку промисловості м. Києва у визначених напрямах смарт-спеціалізації

 

Згідно з рішенням Уряду України розробка регіональних стратегій розвитку обов'язково повинна містити визначення так званої «розумної спеціалізації» (смарт-спеціалізації) регіону. Це є необхідною складовою зобов`язань країни щодо реалізації політики євроінтеграції.

Смарт-спеціалізація являє собою промислову та інноваційну основу для регіональної економіки, метою якої є розробка та реалізація заходів щодо стимулювання інвестицій та інновацій, виявлення їх впливу на економічну, наукову та технологічну спеціалізацію регіонів та, відповідно, на їх продуктивність, конкурентоспроможність та економічне зростання.

Розумна спеціалізація передбачає виявлення і підтримку з боку як держави, так і Європейського союзу (ЄС), розвитку видів економічної діяльності, які становлять, власне, спеціалізацію тих чи інших регіонів в рамках національної економічної системи, є інноваційними, пріоритетними для регіону і мають перспективи розвитку на довгостроковий період.

Відповідно до методичного підходу, який було розроблено та апробовано Європейською Комісією, попередньо виявлено сектори промисловості міста, які можуть бути включені до галузей, що становитимуть основу смарт-спеціалізації промисловості Києва:

  • виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів;
  • харчова промисловість, включаючи, зокрема, виробництво продуктів борошномельно-круп`яної промисловості, крохмалів та крохмальних продуктів;
  • поліграфічна діяльність і надання пов'язаних із нею послуг;
  • виробництво комп'ютерів і периферійного устаткування, засобів ІКТ та зв'язку.

Визначення та обґрунтування напрямів смарт-спеціалізації відкриє можливість доступу до участі у відповідних програмах ЄС, які зокрема передбачають надання безповоротної технічної та фінансової допомоги (зі структурних фондів ЄC) для реалізації власних проектів із стимулювання інноваційного розвитку; отримання підтримки з боку міської влади в реалізації проектів у рамках стратегії смарт-спеціалізації.

Запрошуємо Вас до участі у роботі «фокус-груп» в розрізі зазначених видів діяльності (або інших за умови доцільності) з метою виявлення проблем і перспектив розвитку промисловості м. Києва, визначення узгодженої промислової політики, напрацювання конкретних напрямів взаємодії ВЛАДА - БІЗНЕС, розроблення відповідних дорожніх карт і планів дій з реалізації проектів розвитку у визначених напрямах смарт-спеціалізації.

Більш детально з цілями, методологією, принципами, механізмами, порядком реалізації проектів в рамках стратегій смарт-спеціалізацій можна ознайомитись на SMART SPECIALISATI ON PLATFORM Європейської Комісії http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/home) та на веб-сторінці Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за посиланням https://dei.kyivcity.gov.ua/content/vprovadzhennya-metodyky-smartspecializaciy-dlya-ukrainy.html.

ІНШІ НОВИНИ
34 Міжнародна спеціалізована виставка взуття та аксесуарів
17-19 квітня 2024 року відбудеться Міжнародний форум харчової промисловості і упаковки IFFIP 2024
27 березня 2024 р. відбудеться онлайн-презентація заступника Міністра економіки України Олексія Соболева “Ukraine Facility: зміст Плану, закладені реформи та їх вплив на бізнес”
У грудні 2023 р. Європейська Комісія схвалила приєднання України до програми Європейського Союзу URBACT IV на період 2021-2027 років (Urban Development Network)
У виставковому центрі "АККО Інтернешнл" проходить виставка «BABY EXPO 2024» та «CHILDRENS FASHION Весна 2024»